Thursday, April 14, 2011

Tips cara mudah dan murah membeli baju

gambo ihsan google

Jom kita baca tips ni. Ia membantu kita membeli baju dan membuat keputusan yg tepat dalam pemilihan pakaian...

1 Check almari dulu
 periksa almari pakaian dulu agar lebih mudah menentukan jenis pakaian yang ingin dibeli ataupun aksesori lainnya. buat anggaran harga pakaian yang ingin dibeli.

2 Jgn tergesa-gesa
berbelanja lebih awal agar memiliki waktu yang cukup untuk mencari barangan yang benar-benar sesuai dengan keperluan, keinginan dan diri korang. tidak ada salahnya jika menggunakan khidmat shopping online atau butik online. ini tentunya akan mempermudahkan perbelanjaan.

3 berpakaian selesa
gunakan pakaian dan kasut yang selesa agar u ol tidak kelam-kabut sewaktu mencuba pakaian. Kenakan pakaian yang sesuai sewaktu berbelanja agar  boleh menyesuaikannya dengan pakaian yang ingin dibeli (mix & match).

4 Beg silang
bawa beg silang, bukan beg tangan yang harus dijinjing. Ini bagi memudahkan u ol bergerak sewaktu berbelanja. untuk menjimatkan masa, jangan teragak-agak meminta bantuan juru jual untuk mencari pakaian yang di inginkan.

5 Gunakan cermin dgn sebaiknya
Jika ada kemudahan cermin tiga sisi, jangan ragu-ragu menggunakannya. Ia memberi peluang  untuk melihat penampilan diri dengan pakaian baharu tersebut dari setiap sudut. Dengan cara ini u ol boleh mengetahui adakah pakaian tersebut benar-benar sesuai dengan ataupun tidak.

6 Pendapat org lain
 Jika memerlukan pendapat kedua, ajaklah seseorang yang akrab membeli-belah bersama-sama. Seperti kekasih, adik-beradik atau sahabat.

20 Responses so far.

  1. Puan Kutu says:

    slalu beli tak smpt dh pikir semua tps nie.hehe..tp bab last tu mmg suka bwk sapa2 utk bg suggestion baju mana sesuai..:)

  2. salu pakai main beli je bila dah rse jemu nagn sesuatu baju n perlukan baju gantian...

  3. betul2setuju ngan tips2 tu.mcm i plak suke bli baju,tak brand pon tak pe.asalkan boleh tukar2 baju.

  4. tips yang bagus...!! thanks.. :)

  5. dh lama x shopping..sejak membuyung ni..lagipun selalu je terkena, baju x muat bila balik rumah..tp nk cuba tips ni lepas ni..

  6. Puanbee2 says:

    haa lama tk beli baju last beli pun dr ayujamalshop , online tu ...

  7. Mrs.Sabri says:

    tips yg sgt berguna ni lebih2 lg mcm saya ni hehehe..pantang tgok baju cntik terus je nk beli..

  8. kalau plan sllu x jadi..beli bila nmpak berkenan...

  9. setuju dgn puan kutu~hee....bile nak otak tak sempat pk...sambar jer

  10. PReDicToR says:

    bagus2....slalu suka window shopping je..mmbeli tu idok le

  11. tak pikir tips dah dik oiiii...bila hati dah berkenan..cuma susah sikit nak cari saiz...heee...

  12. aniswany says:

    tips yg sgt berkesan utk org yg suka shoping mcm i =)

  13. uLan says:

    uLan dah lama tak update almari... hehe ada tips nie,boleh jadi guide ulan dimasa akan datang... :-)

  14. as salam, tq 4 the tip... saya follow..

  15. kena pk byk kali mase nk beli,,xmo nyesal nnt,,ngeee

  16. aiya..kalau FA susah sikit..kalau nmpk yg da berkenaan, rembat ja... hehehe

  17. mzhany says:

    hany suka tgk org bawak beg silang...tapi bila hany guna rasa mcm felik plak..hurmmm

  18. nasib baik saye ramai pewaris. kalau rasa tak kena, bagi je kat diorang. :)

  19. benar2 tips yang bermanfat... mantab sob

  20. Antara yg sy lakukan adalh tgk almari dulu...betul2 kenal pasti apa yg kurang dan perlu ditambah...dan pergi shoping dgn adik perempuan...boleh tgk-tgkkan kesesuaian baju dgn kita. kadang kalau tgk sendiri, x sama dgn mata org lain...tp yg PALING selalu adalah, dah berkenan tu, amek jelah...hihi...

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors