Saturday, June 3, 2017

Resepi Ikan Talapia Bakar Portugis

Assalamualaikum​ semua.. sebenonya mama masak ikan Talapia bako portugis ni seminggu sebelum puasa. Alang-alang jiran sebelah rumah bagi 3 ekor  ikan Talapia fresh Dari kolam ikan miliknya Di negeri sembilan. Hmm.. tak tau nak masak apa, lepas fikir2 last2 masak ikan bako je la sebab mesti sedap, manis isinya Kan yelah ikan fresh. Last2 mama buat bako ala portugis aje la. Uish mama ni tetiba cakap muo ni kenapa ? Haha rindu kampung halaman le gamaknya ni. Mamat ikut resepi dari Azie Kitchen

Mama masak 3 ekor tapi resepi ni utk sekor. Pepandailah adjust ye.kalau ratah je pun dah sedap.



Mama balik​ dalam periuk ajaib aje. Ni je gambo yg sempat ambil. Tak sempat lelebih dah kena ngapp..


Resepi Ikan Bakar Portugis

Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia - kelar
5 helai daun limau purut - hiris halus
3 sb minyak bawang putih
1 sk penuh garam
1 sb penuh gula
Aluminium foil/daun pisang

Bahan kisar:
3 sb cili kering kisar
2 biji buah keras 
6 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
2 batang serai 
2 hiris lengkuas (mama tak letak lengkuas sebab bahan xde)

Cara cara:
Untuk Minyak Bawang Putih - Ambil 6 ulas bawang putih, tumbuk dengan kulit kulitnya.  Panaskan 1/2 cawan minyak, tumis bawang putih tadi hingga garing. Sejukkan.

Ikan dibersihkan dan dikelar kelar sedikit. Gaulkan bahan kisar bersama garam dan gula. Letak ikan atas foil, lumur dengan campuran bahan kisar tadi. Jika suka, boleh diletakkan daun pisang di atas foil bagi menambah wangi.


Apabila ikan masak, buka sedikit foil dan terus membakarnya dengan foil terbuka sehingga garing yang disukai.

Sedap dimakan semasa masih panas panas. Sedap juga diratah begitu sahaja. Yang pastinya, ia adalah penyediaan lauk yang lebih sihat dan berkhasiat.

Tuang minyak bawang putih dan tabur daun limau. Tutup dan bungkus ikan dengan foil dan bakar sehingga ikan masak. 

14 Responses so far.

  1. Alahaiii...

    Awal pagi dah nampak ikan talapia bakar hehe...boleh cuba nanti..

  2. seekor tak cukup tu hee²

  3. alahai, terliur pula nampak ikan tu

  4. mamapp says:

    Mmg sedap elih.. cubalah

    Mmg x cukup Cikgu bada sebab Tu Ada 3 ekor. Lagi 2 ekor x smpat ambil gambar dh kena sambar hihi

  5. mamapp says:

    Ala ikan dh abis. Takpe nnti kaella buat sendiri ye

  6. pokcik nak try lah resepi ni, nampak sedap..

  7. kenapalah bagi nama ikan bakar Portugis,
    Ikan bakar Muo la.
    Apa2 pun, memang nampak sedap.

  8. mamapp says:

    Mmg sedap cikkyra

  9. mamapp says:
    This comment has been removed by the author.
  10. mamapp says:

    Try lah pokcik.. mmg sedap

  11. mamapp says:

    Haha boleh juga warusan petani. Sebab yg bakonya org muo haha

  12. antynid says:

    dapnyeee. mmg telan ayaq liur je time puasa cmni. huhu

  13. mamapp says:

    Kena tgk waktu Malam baru selamat ni hihi

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Barang baik

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..