1. LAKSA KEDAH
BAHAN-BAHAN:
  • 1 peket laksa  | direndam satu malam dan direbus
  • 1/2 kilo ikan sardin | dibersihkan  dan tos
  • 2 biji bawang besar | dikisar
  • 20 tangkai cili padi merah | dikisar
  • 5-6 keping asam gelugor
  • 1 batang serai | dititik
  • 2 kuntum bunga kantan | dibelah dua
  • 2 cekak daun kesum | lurutkan daun dari tangkai
  • 1.5 liter air atau secukupnya
  • 2 sudu teh serbuk belacan
  • Garam secukup rasa
  • 1 kiub ikan bilis

Bahan Ulaman:
  • Secekak daun kesum | dihiris halus
  • 1 biji bawang besar | didadu kecil
  • 1 batang timun | dihiris halus
  • 1 potong nanas | dihiris
  • Limau kasturi/limau nipis secukupnya | belah dua
  • Sedikit petis
  • 4-5 biji telur | belah empat

CARA MEMASAK:
  1. Rebus ikan sardin bersama air, asam gelugor, lengkuas dan garam hingga masak.
  2. Biarkan sejuk simpan stoknya untuk membuat kuahnya. 
  3. Apabila isi ikan telah sejuk asingkan isi ikan dengan tulang.
  4. Kisar isi  dan tulang ikan berasingan. Untuk tulang ikan ia perlu ditapis.
  5. Seterusnya kisar bawang besar, cili padi dan belacan.
  6. Campurkan bahan kisar tadi ke dalam periuk bersama air rebusan ikan, isi ikan sardin, bungan kantan, daun kesum, serai, stok ikan bilis dan garam. 
  7. Masaklah sehingga kuah menggelegak serta bau bunga kantan dan daun kesum telah terbit. Tutupkan api.
  8. Untuk menghidang laksa, masukkan laksa  di dalam mangkuk, kemudian tuangkan kuah laksa.
  9. Hiaskan di atas laksa dengan bahan hirisan.  Kicap pekat manis bolehlah dihidang sekali sebagai penambah perisa.


2. MI REBUS MAMAK PENANG

BAHAN-BAHAN:
  • 1 bungkus m kuning | dicelur
  • 100gm udang kering | dikisar
  • 1 biji bawang besar | dikisar
  • 4 ulas bawang putih | dikisar
  • 10 tangkai cili kering | dikisar
  • 300gm keledek | dikisar halus
  • 100 gm kacang dhal | digoreng kering dan dikisar halus
  • 10 keping biskut merie | dikisar halus
  • 4 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan  sos tomato
  • 1.5 liter air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kuib ayam
  • Bawang goreng
  • Minyak masak untuk menumis

Bahan Hirisan:
  • Tauhu  goreng | dihiris nipis
  • 2 keping cucur udang | dihiris
  • 1 tangkai cili merah | dihiris
  • 1 pokok daun sup | dihiris
  • 1 biji kentang | direbus dan dibelah kecil
  • Telur rebus | kupas kulit dan belah dua
  • Limau kasturi atau limau nipis

CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak, kemudian masukkan  bahan kisar kecuali keledek.   Tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air, keledek yang telah dikisar, sos cili, sos tomato, gula, garam dan stok ayam. 
  3. Masak hingga kuah agak pekat. Setelah itu tutupkan api.
  4. Di dalam mangkuk yang bersesuaian letakkan mi dan tuang kuah di atasnnya.
  5. Kemudian hias dengan  hirisan tauhu, kentang, cucur udang, cili merah, daun sup, telur rebus, bawang goreng dan hirisan limau. 
  6. Siap untuk dihidang.


3. BIHUN SUP UTARA

BAHAN SUP DAGING:
  • 1 kg daging
  • 1 kg tulang
  • 5 batang serai | dititik
  • 6cm halia | dititik
  • 2 ulas bawang putih | dibersihkan dan dibelah dua tanpa dibuang kulitnya
  • 8 biji bawang besar | dibelah empat
  • Secekak daun bawang | dipotong tiga
  • Secekak daun sup |  dipotong tiga
  • 4 helai daun pandan  | disimpul
  • 3 kiub stok daging
  • 2 sudu makan serbuk lada hitam
  • 6 kuntum bunga lawang
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 10 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya hingga daging tenggelam
  • 1 bungkus bihun direndam dengan perwarna kuning

Bahan-bahan hiasan:
  • Daun sup  | dihiris halus
  • Daun bawang | dihiris halus
  • Bawang goreng
  • Lobak masin dicincang halus (jika suka)

Bahan Sambal Kicap:
  • 50ml kicap masin
  • 10 tangkai cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar bawang goreng
  • 1 biji limau nipis  | diambil jusnya
  • Gula secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Bahan Sambal Cili:
  • 1 sudu makan  serbuk cili
  • 2 ulas bawang putih | dikisar
  • 1 labu bawang sederhana besar | dikisar
  • 50gm gula melaka
  • 1 sudu teh pes asam jawa
  • Garam atau secukup rasa
  • 200 ml air
  • Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1.Rebus kesemua bahan menggunakan periuk tekanan bagi mempercepatkan proses memasak.
2. Apabila daging telah empuk, tutup api.
3. Keluarkan daging dan tapis kesemua bahan yang direbus tadi.
4. Simpan air rebusan untuk dijadikan sup untuk bihun.
5. Hiris daging rebus nipis-nipis.
5. Bawang besar dan bawang putih yang telah dibuang kulitnya dikisar bersama sedikit air sup dan dituang balik ke dalam sup tersebut.
6. Rebus kembali hingga sup menggelegak. Jika kurang kuah, tambah sedikit lagi air.
7. Perasakan dengan garam secukupnya. Kemudian tutup api.
8. Untuk menyediakan bihun. Panaskan air dan celur bihun hingga lembut, kemudian  bilas dengan air sejuk dan tapis. Ketepikan.
9. Bagi menyediakan sambal kicap. Cili padi, bawang putih ditumis hingga layu angkat.
10. Masukkan ke dalam pengisar, kisar bersama kicap, gula dan bawang goreng.  Tuang ke dalam bekas perahlah asam limau.  Ketepikan
11. Untuk membuat sambal cili pula, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi, kemudian masukkan serbuk cili, air, asam jawa, garam dan gula melaka.
12. Masaklah sehinga sambal agak pekat kemudian tutupkan api.  Ketepikan.
13. Untuk menghidang bihun, letakkan bihun dalam mangkuk. Kemudian tuangkan sup daging, hirisan daging, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
14. Lengkapkan hidangan dengan sambal kicap dan sambal cili.

Sumber: Karangkraf