Saturday, January 5, 2013

Petua mama pipie nak suruh anak tak meragam nak pergi sekolah

Gambar diambil di planetarium negara..

 

Salam semua, amacam anak2 u ol meragam tak pergi sekolah.. Macam syafi ni mmg bermasalah dari dulu lagi nak ke sekolah.. esp bila dah cuti panjang.. uish mmg risau dibuatnye menjelang hari persekolahkan aritu..

 

Tapi kali ni Alhamdulillah ada peningkatan.. dia kurang menangis, senang bangun dan tak berapa meragam.. mungkin sebab beberapa hari ni aku “psiko” dia sket.. caranye sebelum tido aku suruh dia ikut cakap aku. Contohnya..

 

Mama: syafi, jom ikut apa yg mama cakap ni..

Syafi: ok..

 

Mama: “Saya..”

Syafi: “Saya..”

 

Mama: “Suka..”

Syafi: “Suka..”

 

Mama: “Pergi..”

Syafi: “Pergi..”

 

Mama: “Sekolah..”

Syafi: “Sekolah..”

 

Mama: Ok, ulang lagi..

Then, syafi pn ulang cakap full sentence..

 

Mama: Tak dengar.. cakap kuat sket..

Syafi: SAYA.. SUKA.. PERGI.. SEKOLAH..

 

Mama: Tak dengar la.. cakap kuat sket..

Syafi: SAYA.. SUKA.. PERGI.. SEKOLAH..

 

Mama: Uish.. tak dengar.. jerit kuat2 lagi

Syafi: SAYA.. SUKA.. PERGI.. SEKOLAH..

 

Alhamdulillah.. cara ni Berjaya la gak.. org kata kita tanamkan minda positif sebelum dia tido.. so, bila dia bangun surely dalam keadaan bersedia nak ke sekolah.. cubalah..

23 Responses so far.

  1. Saya Wann says:

    wann follow blog mama :)

    http://wannserious.blogspot.com/

  2. mamapp says:

    tq wan. .jp mama folo wan lak ye

  3. el says:

    gud petua...
    el pulak lau anak malas bgn nk pi sekolah
    "mama buanggggggggggggggggggg semua menan abg..jgn harap nak pakai komputer mamaaaaaaaaaa....beg sekolah buku sekolah kasut sekolah semuaaaaaaaa mama buanggggggg

    dgn jayanya dia jwb..baiklahhhhhhhhhh abg bgn ni nak pi sekolah

    hahahah cam ni lah ari2 kalo dia malas nk bgn pagi hehe

  4. bagus tu adak..positif!..aku xde masalah dgn abg long..dia ok senang bangun dan mandi semua.. tak pernah menangis.. tapi abg ngah...waaa.. coming soon aku sesama nangis dengan dia kot..hahaha...

  5. eLL says:
    This comment has been removed by the author.
  6. eLL says:

    syafi gud boy........

  7. ~farah~ says:

    yang syeefa pulak..hari cuti nk pegi skolah la pulak. hihi

  8. Sis ieja says:

    huwargh tak ada anak lah pulak nak praktikkan hehe

  9. bisa karena biasa...ya bu..
    nice story :)

  10. good boy syafi . bagus petua mama :D

  11. ANISRAHIM says:

    untung wanita2 muda skrg, boleh dpt tips dlm tenet je :D

  12. uncle says:

    sungguh bagus petua dari mama tu..anak uncle nasib baik budak yang dengar kata..selalunya dia tak merengek..cuma kekadang tu manja terlebih jer..hihih..

  13. mama...teha singgah cnie..follow teha skali yer...!!! thanks !!!!

  14. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

  15. resepi mudah karipap aiskri cik teha !!
    http://penchenta-cadbury.blogspot.com/2013/01/karipap-aiskrim-cik-teha.html

  16. mamapp says:

    thanks ye sudi baca n beri gak tips korang.. mmg best ar.. esp tips el.. nanti leh praktikkan.. alhamdulillah sampai sekarang ni syafi suka gi sekolah

  17. shazrina says:

    best laaa mama ..kene tanamkan minda positif kat kanak kanak ni ...tahnaiah mama :D

  18. Anil says:

    perkembangan yang bagus.. :)

  19. mamapp says:

    thanks yer.. boleh share2 utk cuba kt anak2.. mana tau berkesan

  20. Hati Ema says:

    salam, wah nak try lah... anak start buat hal... huhuhuhu

  21. Bubu Elmo says:

    fuyyoo ,,, macam best je petua ni .. BE nak wat kat adek BE . nak pergi campus rajin , tapi bangon mals

  22. mamapp says:

    haha try la yek mana yg serasi tu insya allah ada beza la sket

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Click me

Top Commentor

Make your own

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 160,006 & 160,066 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi slot ad free dari mama pipie :)

About Me

My Photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..

Click me