Friday, May 18, 2012

Sambutan Hari Guru vs Alahai Roti Jala

Citer Sambutan Hari Guru

 

Salam jumaat semua, tadi kan ada satu perkara lawak telah berlaku.. Al kisah, hari ni adalah hari sambutan hari guru peringkat sekolah tadika syafi.. jadinya mlm tadi shopping last minute utk beli hadiah yg nak diberikan kepada cikgu Milah dan teacher Salwan yang mengajar kelas syafi.. excited anak bujang aku nak beri hadiah utk cikgu dia hari ni.. dari mlm tadi dia dh merangka2 nak bagi hadiah kt cikgu style nyorokkan hadiah kt belakang badan dan surprise kan cikgu..

 

Tapi apa yg terjadi pagi tadi ada sket lainnyer.. sebab apa? Masa kat pintu utama.. syafi sibuk nak amik hadiah dan nyorokkan kt belakang badan dia.. tetiba cikgu milah tegur dari belakang kitaorg.. terkejut mak.. rupanya cikgu milah tak duduk dalam kelas cam biasa.. pada masa yg sama hadiah yg syafi pegang terjatuh.. bila syafi amik semula n nyorokkan belakang badan.. aikk terjatuh buat kali kedua.. utk kali ketiga plak.. aih terjatuh lg depan cikgu milah.. last2 terpaksalah aku bgtau kt cikgu milah “cikgu, dia ni nak bagi ala2 surprise hadiah ni..” barulah cikgu milah faham.. dia cakap “ok, ok.. cikgu milah tak Nampak apa2 tau” n terus masuk n tunggu dalam kelas..

 

Lastly, baru lah syafi dpt beri ala2 surprise dia tu. Cikgu milah pn ala2 surprise dpt hadiah dari syafi.. ahaks.. hopefully cikgu milah suka dgn hadiah dari syafi.. sebab mama pipie betul2 appreciate apa yg cikgu milah buat utk anak mama tu.. dah pandai dah budak tu kenal no, kenal huruf, pandai sembahyang.. pandai nyanyi, suka aktiviti IQ, dan byk lagi, walaupun bukan 100% lagi. thanks ye cikgu milah.. sempat mama bersalam n ucap selamat hari guru.. ok, nak citer perkara lain lak ni..

 

Alahai Roti Jala

 

Citer pasal roti jala ni.. alahai.. alkisah.. tadi aku nak belikan roti jala utk diberi kat sekolah hari ni. Tapi takdelah byk sgt consider parents lain pn ada bawak2 juga kan.. so aku pergilah satu kedai ni dan bawak bekas dari umah.. aku suruh minah indon tu isikan roti jala dalam bekas tu sebab aku nak beli.. pastu minah indon tu cakap”tak boleh beli byk2..” aku pn ala2 terkejut beruk.. “Aik.. apsal lak takleh beli byk2???”.. pastu minah Indon tu suruh tanya makcik tua aka boss dia.. ni dialog antara aku dan makcik tua:

 

Aku: Makcik, saya nak beli roti jala satu bekas ni

Makcik Tua: Err.. tak boleh beli byk2 nak.. nanti customer lain nak makan camner..

Aku: (Tarik napas dulu sambil fikir masak2, nak lawan ke atau nak blah ajer.. aku decide nak lawan jer sebab tak masuk akal sungguh makcik tua ni. Lagipun misi aku nk dapatkan gak roti jala tu..)

Aku: Makcik ni meniaga kan, apsal plak tak bagi org beli byk2? Tak suka ke org beli byk2 and bagi duit kat makcik?

Makcik Tua: Ye la, nanti kalau org lain dtg nak beli roti jala, tercari2 plak kalau roti jala dh abis..

Aku: Ler.. suruh je la diorg beli menda lain (sambil tunjuk kt deretan makan lain yg melambak2)..Apsal lak nk makan roti jala jer.. lagi pun saya bukannya nk amik semua.. saya pasti tak sampai separuh jer pon saya amik nnti.. Last time (1-2 bulan lepas) hubby saya nak ada order roti jala, last2 makcik suruh dtg ajer takyah oder.. hari tu byk ni gak rotinya.. @#$$#$%$##$%#@

Makcik Tua: (sambil bebel sorang.. apetah dia ckp.. tapi ala2 tanak kecoh2 laa).. ok lah, ok lah (panggil indon) ambilkan roti jala utk dia ni (tunjuk kt aku)

Makcik Tua: Mmg la.. ada makanan tu kadang2 sampai ke petang tak abis pun.. tapi kami ni nak jaga pelanggan.. kesian pula kalau dah habis

Aku: (diam ajer.. dalam hati.. abis tu aku ni bukan pelanggan ke?)..

 

Masa aku tunggu kuah dibungkus.. tetiba plak syafi yg baru keluar dari kereta dtg kat aku.. sekali tu Uwekk.. tu dia.. terbarai isi perut syafi kt lantai.. dia muntah.. betul2 kat atas lantai, di meja roti jala diletakkan.. aku fikir lagi, nak minta maaf atau tak?.. bila tgk takde org nampak.. aku pn blah ajer.. haa.. amik ko makcik.. syafi bagi hadiah utk makcik ye.. harapnye pelanggan lain suka lah.. aish..

6 Responses so far.

  1. ~farah~ says:

    lawak plak bc...org kalo customer beli byk2 la penjual suka ye dak..hehe

  2. Rozita says:

    aku suka time ko lawan tu tapi bila bab ko tinggalkan muntah tu aku...errr... tak setuju sikit...

    aku pernah kena masa nak beli roti canai.. aku mintak 20 keping sekali dia kata dia tak jual lebih dari 5... hehe.. aku blah je la.. ramai lagi jual roti canai..

  3. tak pernah jumpa penjual tak nak jual banyak... sepatutnya dia bersyukur hari tu roti jala cepat habisss... mcm2 hal...

  4. macam2 manusia ni kan.. rambut sama hitam, hati len2

  5. Cheqna says:

    Sporting cikgu tu, pandai dia hargai usaha anak u.

    roti jala my fav...apa salahnya dia jual banyak2 pada seorang pelanggan..sebab mungkin rezekinya for that day memang nak dtg from u..tak boleh lah harap pada yang tak pasti..unless memang dah ada "loyal customers" yang dtg tiap2 hari nak beli roti jala...kan?

    tapi mungkin adalah alasan dia yg lebih logik pada dia :-D

  6. tu la farah & fai, mmg tak logik kan..

    ita, hiks.. jahat aku ni kan.. bukan selalu aku jahat cam ni tau..

    kesuma, tu la cabaran idup dgn manusia kan. kalau idup dgn kucing lain lak citernye

    cheqna, setuju dgn cheqna.. apapun mama pipie doakan makcik tu bertambah murah rezki. mama pipie of course dh tanak dah gi sana

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Barang baik

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..