Tuesday, February 7, 2012

Nasihat dari nyonya tua

Korang penah rasa x mee bandung hanipah? Kalau ke muar jgn lupa tau cari warung mee bandung hanipah di kedai wah san. Kat sini mkanan dia sedap2 tau. Mee bandung baru RM4. Soto RM3.50, satay RM0.50 secucuk. Goreng2 pn ada. Suka bila dtg sini coz leh nmpak keharmonian org melayu dan cina yg sama2 cari rezki di kedai ni.

Nk dijadikan cerita, td ada sorang nyonya tu dtg nak amik oder air dr kitaorg. Masa tu aku n hubby sibuk tanya syafi nak mkn dan minum apa? Bila nyonya tu offer double chair kt syafi kitaorg pn tanya syafi dia nk duduk double chair ke x?

Last2 nyonya tu bgtau ini bukan cara yg betul didik anak. Dia dh ada ramai cucu dan dia ajar semua anak2 dia jgn tanya itu ini dgn anak. Sebab kita sbg ibu bapa lebih tau apa yg baik utk anak kita. Justeru, kalau nak beli apa2 utk anak, jgn tanya pendapt dia,terus je beli.. Lgpun org cina percaya, bila kita beri apa yg kita rasa bagus utk anak, nnti bila kita dh tua dia pn akan beri yg bagus2 utk kita tnpa disuruh2.. Hmm.. Fikir2kan..

8 Responses so far.

  1. mamawana says:

    Memang benar sekali. Anak2 kecil bawah usia 12 tahun mama bagi shj apa yg baik utk mereka. lain lah bila dah dewasa mrk sudah punya citarasa sendiri. Dan ibu2 jgn makan lebihan makanan anak2 biar anak2 yg makan lebihan kita.

  2. Like & Follow my Daily Korean Pop My Friend,,,,,

  3. ada betulnya nasihat nyonya tua itu... moga boleh jd panduan buat kita....

  4. thanks ye semua.. boleh dijadikan panduan..

  5. thomas says:

    nasihat yg baik tu.

  6. ku-cit says:

    betul gak pesanan dr nyonya tu... kalo kt bg yg terbaik utk org lain...nanti org lain pon akan bg yg terbaik gak utk kt kn...

  7. puanbee says:

    betul juga apa kata nyonya tu , besok2 dah besar pun dia nak tanya dulu kat kita bila nak beri sesuatu susah juga

  8. eiela says:

    bila fikir balik, memang ada betulnya kata-kata nyonya tuh. memang org kita biasa tanya anak kalau nak beli apa2.

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Barang baik

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..