Saturday, November 19, 2011

Toilet Training..

Semalam aku start toilet training syafi. Rasanya dh sampai waktunya nak ajar budak kecik ni mengunakan toilet.. so, semalam aku start tak pakaikan dia pampers kul 11 am. Gelihati betul hati dia sebab dia rasa pelik.. berulang2 kali dia kata “haha.. ada punai dgn montot jer?. Haha..” sambil ketawa besar cam kelakar sgt la rasanya.. sampai aku pon ketawa sama2 dgn dia..

So far OK sampai kul 2pm sebelum dia tido aku bawak dia gi bilik air.. tetiba kul 4pm masa aku tgh masak, dia bangun dan cari aku kt dapur dia bgtau yg dia dh “banjir”.. hoho rupanya dalam perjalanan nak turun ke bawah dia terkencing kat tangga.. oklah. Aku pon mop le tangga n semua area laluan dia ke dapur tu..

Baru abis masak dalam kul 5, aku tgh nk masak nasik, dia turun n bgtau aku lagi yg dia “banjir” wow cepatnya banjir lagik.. agaknye sejuk kot. Dah le ujan, aku buka aircond lagik.. tu yg senang nak bocor kot. Ok, upacara mengemop lagi dijalankan. Aku tanya syafi, masa “banjir” tu dia tau tak yg dia nak kencing.. dia jawab dia tau. Pastu dia nk pause kan dvd katun dia dulu. Time tu la terbanjir huhu.. aku bgtau dia kalau terasa nk kencing sket je pon dh kena ke bilik air, jgn tunggu sampai tak tahan baru nk gi bilik air..kul 6pm dia bgtau aku yg dia nak kencing kat bilik air, Alhamdulillah.. kul 9.30 pm aku bawak dia gi bilik air utk kencing. Pastu.. terus pakaikan pempes sebab aku dh penat dah nak tido dah.. hihi..

Ni baru 1st day.. hopefully aku kuat utk teruskan utk hari ke-2.. kalau ada tips bagitau ye cara yg smart nk ajat toilet training ni?…. aku rasa gigih sket nak ajar dia ni sebab rasanya cam nak sekolahkan dia tahun depan. Teringin sangat dia pergi sekolah.. ada sesapa tak yg boleh rekemen tadika best kat area shah alam ni?

15 Responses so far.

  1. Puanbee2 says:

    berapa tahun syafi tu mama ? bee pun buat yg sama pada baby hari ni , tp bila dia nak tidur je bee pakaikan pampers hehe

  2. NzA says:

    mmg perlu kesabaran adda..lama2 oklah tu....gud boy.

  3. Mama Adam says:

    adda,

    chaiyok. dalam masa kurang seminggu, boleh la kot. Ida buat utk Adam dulu, lebih kurang tu la. selang 30 minit, ajak dia masuk toilet.

    p/s : my new blog. public dah hari ni. jemput-jemput la....

    buang all my pics in there, coz 100% cerita anak :D

  4. Cik Nurul says:

    tak pe... belajar pelan2 ye adi Syafi.. awak comel la! ^^

  5. haloo..salam kenal.. dek syafi.. :)

  6. senangnya ya punya anak yang dalam masa pertumbuhan.,

    saya berkunjung dari indonesia..,

  7. waaa bgs2 melatih dia plan2.. hihi.. chaiyok yea..

  8. Rozita says:

    kesabaran kena kuat adak.. aku setiap sejam sound abg long gi bilik air... sampai dia bosan.. yg mlm tu kalau dia masih menyusu/botol susuah sikit la kot... kena kejut tengah2 malam la pulak bawak ke bilik air...

  9. ummiross says:

    ensem Syafi, bergaya dengan cermin matanya hehe..

  10. Hadir dan isi buku tamu, semoga menjadi anak yang berbakti kpda mak dan abahnya ;)

  11. Ms Fai says:

    wah, gigihnya akak mengemop lantai sampai 2x... hopefully fai pn mcm ti jgk nnti. hihi ;)

  12. KesahKu says:

    adda,
    syafi 2 ke 3 tahun ye? aku rasa cam senang nak train aje..sebab dia paham even 1st day training.
    ammar..aku cuba masa dia 2 tahun lebe kot..humang aih...1st day dia..banjir sakan.
    tapi xpe adda...kalo ko rajin buat wiken..dalam sebulan dia dah terer.
    ape2pun, memang kene kuat sabar n tabah...heheheh...caiyok2..

  13. SHAREH says:

    sweet la syafi tuh..hehe.."BANJIR" haha!

  14. syafi dah 3 lebih tahun depan masuk 4 tahun. ni dh terasa lambat sgt nak ajar dia toilet traububg, tp betul cakap ita..mmg memerlukan kesabaran.. huhu

    wish me luck

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Barang baik

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..