Monday, November 21, 2011

Toilet Training Day 2

Semalam adalah hari kedua aku toilet training Syafi. So far Alhamdulillah agak berjaya.. pepagi lagi dia cakap "mama, syafi nak mandi, pastu tanak pakai pampers.." syukur aku mendengarnya. Sepanjang hari dia ada bgtau bila dia nk kencing. Tp kencing tu sket ajer sebab aku dh bgtau dia kalau terasa nak kencing sikit jer pon dah kena pergi toilet tau.. Cuma dia ada sound kat aku kalau dia nak berak, dia nak berak dalam pampers. Apa2 je lah anakku..

 

Pastu dlm kul 2ptg aku nak gi jenjalan Tesco, aku nak pakaikan dia pampers, tetiba dia tanak plak pakai. Dia kata, "syafi tanak pakai pampers, syafi nak mainan mahal"..haha sebenarnya aku janji nk beli mainan mahal kalau dia tak pakai pampers.. bersungguh anak aku ni. Tp aku bgtau kalau dia pakai pampers masa keluar shopping takpe.. aku still belikan mainan mahal. Akhirnya dia pon setuju..

 

Mlm tu je ada terkehel sket, aku baru je naik ke tingkat atas dari dapur, tetiba bertembung syafi baru nk turun ke bawah. Aku dh dpt agak lain macam je budak ni. Dia kata “mama, syafi nak pakai pampers”.. aikk, apsal plak tetiba nak pakai pempes ni. Bila aku check2 rupanya dia ada terkencing sikit kat corner.. cepat2 aku bawak dia gi bilik air, ha ko.. terus byk yg keluar.. haa.. aku assure dia yg it’s ok.. takpe. Lenkali kalau kalau terasa nak kencing sket ajer terus gi bilik air, jgn tahan2 ok.. dia pon dah ok.. so far, itu lah experience aku utk 2 hari ni.. kat atas tu ialah mainan yg ayah syafi hadiahkan.. sukanya dia dpt main hot wheels tu.. kalau betul2 dh boleh diaper free, aku nak belikan dia mainan lagi.. ok tak?

 

Hari ni rasanya dia pakai pampers semula. Ye la org lain yg jaga.. tak pe lah nanti aku cuti aku sambung balik usaha murni ini.. wish me luck!

7 Responses so far.

  1. Ms Fai says:

    wah, congrats syafi. good boy!
    kanak2 ni mmg suka bila dapat reward, salah satu motivation kte untuk galakkan mereka ^-*

  2. Ellen says:

    Sis, umo Syafi berapa ya?hehe...

    Anak Ellen umo 1 1/2 tahun dah tak pakai pampers..hantar kat Taska, mereka toilet train kat sana...apapun good luck Syafi..hehee

  3. Rozita says:

    memang bagus idea bagi reward tu.. hehe tapi aku je taknak ajar camtu... ko anak sorang leh lagi.. kalau aku nak masuk 3 ni leh parah... kalau abg dpt adik nak jugak.. haru camtu..

  4. erm.. good.. anak sy dh 3tahun still pakai pampers.. dah naik buntu rasa nyer.. train sempat 2 hari jer.. the rest duk ngn bb sitter..

  5. Mama Adam says:

    wah... congates la syafie.

  6. fadura says:

    Hye Adda
    im backkk.. sile la lawat eh.. tp baru sket la postnye hee
    Haa best of luck yer..sloe2..lama2 bese la.. mula2 harus kelam kabut kekeke

  7. thanks ye share experience korang.. ms fai, tu la rasanya mmg dh niat nk bg motivation tu yg bg reward tu.

    wah ellen, bestnye taska tu kan siap toilet train dari kecik lagi..

    ita, sementara ada sorang ni tu yg bg muka sket hehe..

    mrs gee, hehe jgn riso, syafi ni pon tak tau lg lulus ke tak ni

    thanks ye mama adam.

    fara, dh folo blog baru fara tu

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Barang baik

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..