Thursday, August 4, 2011

Tips jika kulit terkena sunburn

Alhamdulillah Syafi dh semakin ok walaupon ada batuk sket2 lagi. Maybe berkat doa korang kot. Thanks yer.. syafi mmg sejak kecik ada masalah alahan. Doctor tak sebut semput sebab kalau dh sampai besar dia still ada penyakit ni barulah disebut semput or asma. Setakat ni masih lagi disebut alahan…

Ok, nak citer pasal Sun burn plan ni.. Masa aku kat U dulu aku pernah hadapi masalah sunburn yg teruk tau. Masa tu aku join program anak angkat di sebuah pulau di Sarawak. Ada aktiviti outdoor satu hari kat satu pulau tu. Pulau tu plak mmg takde org tinggal. So, berpanas terik la sepanjang hari. Akibatnye lepas balik ke Semenanjung kulit aku terbakar teruk. Jadi hitam legam cam montot kuali. Dah le itam, berkilat lagi you haha.. kelakar bila tgk gambo masa tgh kulit terbakar dulu.. Pengelupasan kulit aku plak selepas tu kat bahagian bibir tak abes sepenuhnya. Sampai skrg ada tanda itam sket kt bibir aku hasil dari sunburn yg tanak tanggal tu huhu..

Ni aku baru jumpa cara semulajadi utk org2 yg mendapat sunburn. Jom baca..

1. liDah Buaya
Lendir lidah buaya yang segar dari daunnya merupakan ubat paling mujarab untuk menghilangkan kesan terbakar matahari. Potong daun lidah buaya dan sapukan lendirnya pada kawasan yang terbakar. Ia akan melegakan kulit muka.

2. timun Dan tomato
Ambil hirisan timun atau tomato yang telah disejukkan dan letakkan pada kawasan yang terkena panahan matahari. Astrigen semula jadi dalam jus kedua-dua jenis sayur ini membantu meredakan kesakitan dan menghilangkan kesan kemerahan akibat kulit yang terbakar.

3. yoGuRt
Pastikan jangan pula sapukan yogurt berperisa pada kulit. Ambil yogurt asli dan ratakan pada kulit yang terkena panahan matahari. Biarkan beberapa ketika dan bilas dengan air sejuk. lap sehingga kering dengan perlahan-lahan.

Kesimpulannye, mencegah lebih baik dari mengubati. So, sebelum berjemur tu korang pakai le sunblock dulu. Sure tak kena sunburn. Masa aku treasure hunt dulu aku pakai sun block. Alhamdulillah tak terbako pon you… Sekian ajer dari mama pipie.. selamat berposa semua..

8 Responses so far.

  1. Rozita says:

    memang biasa la anak2 kecik ni kena macam tua adak.. ko bagi dia madu campur air pepagi.. tengok camne? anak aku aku try cam ok sikit je tengok.. tp diorang tak suka.. hahaha..

  2. Nurhayati says:

    syafi cayang, cepat2 la sembuh sepenuhnya ya. sian mama susah hati.

    oh pasal sunburn diriku pun pernah kena jua sbb tak pakai sunblock. berkerak jua kulit ku ini hahaha

  3. dah pakai banana boat sebelum naik banana boat. tapi sunburn jugek. huhu!

  4. klu da pki sunblock tp still sun burn mcm mne??aduhhhh.mengalami mslh ni..tolong~

  5. nice sob..tapi sy jarang panas-panasan di pantai atau lainnya..tpi thank dh sharig..jgn lupa jga komen balik di blogku ya

  6. Phat says:

    bagus la petua ni..ingat bleh try nanti..sebab kalo kene panas lama skit dah sunburn hehe

    http://phatthegreat.blogspot.com/2011/08/k-e-n-n-g-n-r-m-d-h-n-k-u.html

  7. masa study saya masuk komander (Uitm) sesapa nak masuk ada kursus 2-3 minggu... kawad ari2... apa lagi itam legam la kulit...
    masa kursus tu kami tak di benarkan pakai sabun, pencuci muka, cream muka & sun block... bedak syampoo diorang kata biar busuk... kami ingat kami kena buli dengan senior...
    rupa2nya ada sebab...
    taw tak sabun DLL tu di buat dari apa? dari minyak (selalu kelapa sawit la) so bila kena matahari jadi macam ayam kena goreng la... so kami tak pakai apa pn... Jurulatih kami kata biar itam jangan cacat muka... lepas krusus tu jurulatih pesan suruh pakai bedak sejuk @ asam jawa pada tmpt yang kena sunburn tu

  8. sunburn oh sunburn

    nice sharing

    thanks ya :)

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Click me

Top Commentor

Make your own

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 160,006 & 160,066 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi slot ad free dari mama pipie :)

About Me

My Photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..

Click me