Friday, July 8, 2011

Panduan tentang Kanser-based on experience

Entry ini adalah kesinambungan dari posting aku sebelum ni, dan menjawab pertanyaan sahabat aku ITA.  Sebenarnya kita lebih arif ttg badan kita kan. So, perubahan pada badan kita mmg boleh kita rasai sendiri. Apabila berlaku sesuatu yg tidak normal dalam badan  dan ada tanda2 kanser, maka tindakan pertama korang perlu lakukan adalah berjumpa dengan doctor.. ini mmg penting sgt2.. sebab dgn cara ini ujian2 spt CT Scan, MRI, biopsy akan dijalankan bagi mengesahkan adakah korang menghidapi kanser. Of course kalau confirm ada cell kanser, hidup korang akan berubah sama sekali lepas tu..

based on experience, kalau dah confirm kita ada penyakit tu, maka cubalah dapatkan 2nd opinion iaitu pergi ke hospital lain. pastu korang survey2 dan cari doctor yg pakar bagi kanser tu. Tanya je doctor yg korang jumpa sebab diorang tau.. Contohnya kalau kanser kolon atau rectal, team prof yunus gul dari GH mmg the best n expert, ataupon HUKM specialist tu pon ok gak (nama doctor tak ingat). Rasanya team prof yunus ada kat hospital UPM ke atau Petronas skrg ni.. tak pasti. Tp still ada dtg gak ke GH.. sebab bukan semua doctor yg pakar ttg kanser yg korang hidapi tu.. ada yg pakar ttg kanser ovari tapi tak pakar ttg kanser otak cthnya laa.. pastu, specialist ni selalunya akan berpindah2 hospital sebab dpt offer yg lagi baik..

Kenali Sel Kanser:
  1. Immune system yang kuat boleh mengelakkan sel kanser tu daripada multiply. Sebab tu w/pun sel kanser ada dalam badan kita tp kita takde penyakit kanser sebab immune system dh musnahkan dia.. Tp kalau disahkan menghidap kanser, maka cepat2lah cari supplement yg boleh menguatkan immune system. Tak semua supplement tu sesuai dgn badan kita tp carilah yg korang yakin keberkesanannya.. JGN SEKALI2 MAKAN GAMOGEN KALAU KORANG ADA KANSER. Ia akan lagi mempercepatkan sel kanser membiak. Ini diberitahu sendiri oleh ejen Gamat Healing kat aku..
  2. Chemotheraphy adalah satu rawatan meracun sel2 kanser tetapi pada masa yg sama akan turut memusnahkan sel2 dalam tulang sumsum, bahagian gastro-intestinal tract, dan boleh juga effect kan organ spr hati, buah pinggan, jantung, paru2 dll. Ubat chemo ni ada macam2 dan effect dia pon berlainan. Tak semua ubat chemo akan sebabkan kepala botak yek.. Masa chemo ni, korang akan rasa mual2, pening kepala.. selera pon hilang gak.. kalau boleh masa ni korang cuba cari makanan yg boleh dimakan.. mmg takde selera tp kena makan juga supaya badan kita kuat.. masa hubby kt spital dulu kan, kalau tgk nurse yg bawak ubat chemo siap pakai baju plastik berlapis2 dan tangan pun pakai sarung tangan berlapis2 lagi. Cam org bulan plak.. kuat betul penangan ubat chemo ni.. bayangkan ubat tu yg dimasukkan dalam badan..
  3. Radiation adalah rawatan menggunakan laser yang memusnahkan sel kanser di tempat yg tertentu tp pada masa yg sama ia juga akan menyebabkan sel2 yg sihat turut melecur dan ada yg musnah.. Based on experience, radiation treatment mmg tak terasa sakit tp selepas habis treatment full cycle, kulit akan jadi terbakar dan melecur.. mcm kes hubby aku dia letak aloe vera gel neubest tu. Mmg sgt mujarab.. RM30++ jer. sampai skrg aku still guna gel tu utk luka2, lebam, melecur atau kalau benjol2..
  4. Tak semua rawatan CHEMO & RADIATION akan menyebabkan sel kanser musnah tau. Nasib2 gak.. ada yg tak berubah pon (ada kes yg aku penah jmpa). Bagi yg sesuai tu, ia akan menyebab kanser tu mengecil dgn jayanya. so, korang kenalah cari alternative lain juga.. CHEMORADIATION boleh juga dibuat sebelum operation atau selepas operation.
  5. Ada sesetengah fakta yang mengatakan surgery juga akan merisikokan bg cell canser tu spread..
Aku telah berjumpa dengan ramai gak org yg pro pasal cancer ni.. kebanyakan diorang suruh pantang makan.. ada makanan yg pesakit kanser kena pantang.. salah seorg prof yg membuat ubat cancer berdasarkan herba ialah Professor Azimahtol kat bangi http://www.psn.gov.my/program/saintiswanita/UKM/sc_azimahtolhawariah_lopepihie.html dia pernah beberapa kali dapat pengiktirafan dunia tau.. dia punya list pantang sgt strict. Ayam, daging, ikan bertulang semua takleh makan. Ikan caru dan ikan yg ada hitam kt bahagian badan dia pon takleh gak. Sayur pon kena makan sayur brokoli, carrot..gula? takleh makan sama sekali. Makan proses pon takleh makan gak spt nugget, hotdog, kfc, mcD tu semua tak boleh.

Cara efektif melawan Kanser ialah dgn cara
STARVE the cancer cells iaitu jgn bagi sel2 ini makan menda yg boleh dia jadi gemuk (hehe.. ni term aku)

List kat bawah ni aku dpt dari email 4 tahun lepas.. Cuma aku olah dgn ayat aku sendiri jer ni.. aku simpan sampai skrg sebab based on experience hubby, cara ini berkesan.. kalau korang nk tau sel kanser ni dia akan makan protein dalam tubuh badan kita. Sebab tu kalau ada penurunan berat badan mendadak, mungkin disebab kan oleh sel2 kanser ini.. kalau kanser dh teruk sgt dia akan makan semua otot2 kita. Sebab tu kalau kita pegang badan org tu terasa lembik ajer takde otot (happen to hubby huhu).. ni aku citer based on experience dan apa yg doctor citer kat aku laa.. mungkin ianya berlainan pada org lain.. sel2 kanser ni sebenarnya ada gak tahap kelajuan dia multiply. Ada yg sangat ganas. Dalam masa seminggu dia boleh merebak ke bahagian lain. ada gak yg slow sampai bertahun2 baru dpt detect.. depend laa..


What cancer cells feed on:

1.
Sugar is a cancer-feeder. By cutting off sugar it cuts off one important food supply to the cancer cells. Note: Sugar substitutes like NutraSweet, Equal, Spoonful, etc are made with Aspartame and it is harmful. A better natural substitute would be Manuka honey or molasses but only in very small amounts. Table salt has a chemical added to make it white in colour. Better alternative is Bragg's aminos or sea salt. Ini sgt SANGAT penting. Kurangkan makan gula dan makanan berlemak..

2.
Milk causes the body to produce mucus, especially in the gastro-intestinal tract. Cancer feeds on mucus. By cutting off milk and substituting with unsweetened soy milk, cancer cells will starved. Dah cuba, mmg betul.

3. Cancer cells thrive in an
acid environment. A meat-based diet is acidic and it is best to eat fish, and a little chicken rather than beef or pork. Meat also contains livestock antibiotics, growth hormones and parasites, which are all harmful, especially to people with cancer. Yang ini amalkanlah, mmg berkesan..

4. A diet made of 80% fresh vegetables and juice, whole grains, seeds, nuts and a little fruits help put the body into an
alkaline environment. About 20% can be from cooked food including beans. Fresh vegetable juices provide live enzymes that are easily absorbed and reach down to cellular levels within 15 minutes t o nourish and enhance growth of healthy cells. To obtain live enzymes for building healthy cells try and drink fresh vegetable juice (most vegetables including bean sprouts) and eat some raw vegetables 2 or 3 times a day. Enzymes are destroyed at temperatures of 104 degrees F (40 degrees C). Dah cuba gak, mmg betul.

5. Avoid coffee, tea, and chocolate, which have
high caffeine. Green tea is a better alternative and has cancer-fighting properties. Water--best to drink purified water, or filtered, to avoid known toxins and heavy metals in tap water. Distilled water is acidic, avoid it. Dah cuba gak, mmg betul.

6. Meat protein is difficult to digest and requires a lot of digestive enzymes. Undigested meat remaining in the intestines will become putrified and leads to more toxic buildup.
So, kurangkanlan makan daging ye.

7. Cancer cell walls have a tough protein covering. By refraining from or eating less meat it frees more enzymes to attack the protein walls of cancer cells and allows the body's killer cells to destroy the cancer cells. Musuh utama pagi pesakit kanser ialah daging.
Tak tau lah kenapa tapi most people yg aku jmpa (yg expert) cakap tak boleh makan daging lembu. Sebab tu sampai skrg hubby tak makan daging (dh 4 tahun lebih dah).

8. Some supplements build up the immune system (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidants, vitamins, minerals, EFAs etc.) to enable the body's own killer cells to destroy cancer cells. Other supplements like vitamin E are known to cause apoptosis, or programmed cell death, the body's normal method of disposing of damaged, unwanted, or unneeded cells.
Penah dengar ttg vitamin B12? Cuba cari.. itu pun bagus..

9. Cancer is a disease of the mind, body, and spirit. A proactive and positive spirit will help the cancer warrior be a survivor.
Yang ni mmg betul sgt. Tak tau kenapa, tapi cancer mmg ada kaitan dan kita kena selalu positif utk melawan kanser ni..

10. Anger, unforgiving and bitterness put the body into a stressful and acidic environment. Learn to have a loving and forgiving spirit. Learn to relax and enjoy life
. Ini betul sgt2.. mmg frust sgt2 bila tau kita atau org yg kita sayang menghidap kanser, tapi selalulah fikir positif. Jgn pandang terlalu jauh. Jalani hari slowly (day by day).. jgn fikir consequence. Kalau dah hati yakin, bersandarkan doa dan sembahyang hajat, istikharah etc, buatlah apa yg kita rasa yakin. Pesakit kanser kenalah berfikiran positif dan fight ujian yg allah beri ini. Allah saja nak beri ujian kepada hambaNYA yg terpilih ini. Bersyukurlah. Jgn mengeluh. Insya allah besar ganjarannya diSANA. Mungkin Allah rindukan suara hambanya meminta, berdoa kepadanya. Dengan cara memberi sakit kepada hamba itu DIA akan mendengar lebih kerap doa dari hambanya. (biasanya manusia mudah terlupa. Time senang kita kurang ingat kat ALLAH, sebab tu allah bg ujian supaya kita ingat kembali kat DIA. Dia nak bagi pahala kat kita tu.. so, terimalah dengan tabah ye..

11. Cancer cells cannot thrive in an
oxygenated environment. Exercising daily, and deep breathing help to get more oxygen down to the cellular level. Oxygen therapy is another means employed to destroy cancer cells. Ini pon betul gak.. jgn cakap org yg ada kanser tak boleh bergiat aktif. live ur life fully.. jgn terhadkan diri anda. Tp kena beringatlah.. jgn aktif cam org sihat plak ye..

12. Tambahan, amalkan memakan madu tak kira madu jenis apa. Kalau boleh dapatkan yg berkualiti. Madu ni akan menguatkan imun system. Pada masa yg sama ia akan beri tenaga. So kalau masa chemo tu at least badan ada lah tenaga sikit.. hubby dulu sampai skrg makan madu khaula rm65 ajer.. makan dengan perut kosong 2 kali sehari. Makan dengan sudu plastik, jgn sudu besi ye..

13. SOLAT TAHAJJUD. Amalkanlah solat tahajjud. Bangun mlm dan solat akan menguatkan imun system kita. Insya allah. Berdoalah byk2 kepada allah ye.

Opss.. sori ye, best plak aku mengarang kali ni.. yelah dh lama nak sharing pasal kanser ni.. tapi tak berkempatan nak menulis. Alhamdulillah ada kelapangan.. hopefully memberi maklumat kepada korang. Tapi jgn telan bulat2 apa yg aku tulis ni. Sebab setiap kes2 kanser berlainan kerenahnya. Apa yg aku tulis ni berdasarkan pengamatan & experience aku ye.. sori ini adalah entry yg paling panjang lebar yg pernah aku taip.

16 Responses so far.

  1. Rozita says:

    alhamdulillah adak... mekasih sudi kongsi... aku baru nak amalkan makan madu jugak.. nak amalkan untuk semua family terutama untuk anak2 yang selalu tak sihat tu...

  2. Madam Pam says:

    terima kasih mamapipie atas info yg sangat2 berguna ni.....semoga kita semua dalam lindungan Allah..

  3. Puanbee2 says:

    allhamdulillah setakat ni famili saya ok2 je.. tapi ilmu mama pipie ni berguna sangat , suami dah ok ke mcm mana ?

  4. semoga bermanfaat.. semoga kita semua dalam lindungan allah.. bee, alhamdulillah hubby dh ok. tp masa mula tahu dia kena kanser, then masa rawawtan tu mmg memeritkan..

  5. ramai orang xnak amik tau sbb xkne..tp kite ken gak amik tau ni..thanks kak for sharing this..

  6. ABU says:

    wah detail sungguh..suka..
    thanks for da info.. ni mesti doktor kan..

  7. haha.. mama bukan doktor laa.. tau serba sedikit based on experience, kajian dari tenet, & komunikasi dgn doktor2 n pengamal perubatan yg lain..

  8. MaMa AiNi says:

    salam kenal !!...bagus info ini..supaya kita blh mencegah sebelum terlambat..

  9. dhiera says:

    good info~actually, saya pun ada tumour but that one is non-cancerous la. even bukn cancer pun dah dua kali operate.
    1st masa, form 3 kt klang, ada perform laser jugak.
    2nd, masa 2nd year dekat upm. tapi yg 2nd operation, doktor tak berani nak buat pape sebb tumor dh menjalar ke celah-celah muscle. dorang nak laser pun, hospital serdang masa ni belum cukup equipment. then, dapat buat apa-apalah~

    n i'm very lucky sbb doktor yg perform operation masa form 3 dulu adalah prof saya kt upm. until now, kalau sakit just makan ubat. tapi kalau sakit yg terlalu kerap, prof memg pesan call dia dan buat rekod.
    even tumor biasa, risiko utk tumbuh tumor balik memang ad. macam kes saya, dalam tempoh 5 tahun tumor tu jadi balik.

    tapi kan mamapipie, dalam banyak-banyak tips 2 yang memang betul-betul saya amalkan adalah madu. saya rasa madu memang sangat bagus.

  10. Mamapipie memang tabah orangnye...mekacih atas info2 yg mmg kita selalu tak amik port...mekacih bebanyak

  11. Puan Kutu says:

    tak dapat bayangkan klu sy n famili diduga.semoga dijauhkan dr segala penyakit..Amin..btw tq atas infonya,sgt berguna..:)

  12. dah lama nak share menda ni.. harapnye dpt memberi panduan kt org lain. mmg perit puankuatu kalau ada family yg kena kanser tp kena fight juga. no choice..

    dhiera, ada member gak cam dhiera yg kena tumor kt otak. dia pn dh 3 kali operate tp dia kena chemo gak.. hopefully dhiera sentiasa sihat ye..

  13. dah lama nak share menda ni.. harapnye dpt memberi panduan kt org lain. mmg perit puankuatu kalau ada family yg kena kanser tp kena fight juga. no choice..

    dhiera, ada member gak cam dhiera yg kena tumor kt otak. dia pn dh 3 kali operate tp dia kena chemo gak.. hopefully dhiera sentiasa sihat ye..

  14. deqlis says:

    gud info...
    alhamdulillah takde..
    hb jenis stright pasai pemakanan..takleh masak masin2x..air takleh manis2x...

    Jom join GA Deqlis.. Timaceh

  15. Salam bloggerwan..minta izin kongsi info ni..

    kwn sy pn pernah hidap kanser tahap 4..tahap yg boleh membawa maut..puncanya dari Resdung..

    kini alhamdulillah selepas amik supplement TF 4Life..dia sihat..supplement ni trbukti hapuskn 97% sel kanser..

    brbanding kimoterapi yg hanya membunuh 88% sel kanser..tapi jg mmbunuh sel2 lain yg mmbuat bdn kita lemah dan rambut gugur..

    Maaf kpd pembaca..sy sekadar ingin kongsikan info ni..harap terima dan memahami.

    Terima Kasih

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors