Wednesday, June 29, 2011

Apa nak buat kalau anak keracunan makanan?

Tips ni mmg amat berguna buat ibu-ibu macam aku ni.. so, aku tepek sini utk kegunaan dan bahan bacaan kita semua.. jom baca sama-sama tips-tips yang boleh dilakukan jika anak keracunan makanan atau erti kata lain mengalami cirit-birit atau muntah-muntah akibat tersalah makan..

Jangan beri makan makanan pejal selagi dia belum berhenti muntah.

Beri anak minum air kerap tetapi dalam kuantiti yang kecil bagi mengelakkan dia dehidrat.

Sekiranya anak tidak suka minum air, boleh juga beri anak makan buah-buahan seperti tembikai.

Jika anak sudah berhenti muntah, beri dia makan makanan yang mudah dihadamkan seperti nasi, gandum, kentang, roti dan bijirin.

Boleh juga beri anak makanan lembut seperti dadih dan jeli.

Apabila anak mulai menunjukkan symptom salah makan, imbas kembali makanan yang anak ambil dalam tempoh 24 jam sebelum dia mengalami keracunan.

Buang semua makanan yang dirasakan berpotensi menyebabkan keracunan seperti daging, ikan, produk tenusu dan roti.


18 Responses so far.

  1. info yg bagus!!so nnti anak terfud poison xde la menggelabahkan???


    salam...jom tgk apa yg ada kat blog saya...nak mintak tolong sikittttt jek..TQ!!!

  2. sop says:

    Nice sharing info

  3. sop says:

    Nice sharing info

  4. sop says:

    Nice sharing info

  5. sherry says:

    Good Info..thanks sis.

  6. Puanbee2 says:

    bagus info gini .. air yg paling penting kan moh join ni mama kalau ade masa


    untuk KSRS :
    http://honeyvsbee.blogspot.com/2011/06/ksrs-2-kenangan-dulu-dulu.html

  7. Puan Kutu says:

    woo..ank sy tak pernah kena.tp tips nie berguna klulah terkena nti..

  8. Khairil says:

    terima kasih untuk info yang berguna ini!!!!syabas...

  9. zures says:

    tw atas perkongsian

  10. ku-cit says:

    gd info..sharing is making...hehehe

  11. Puan Kutu says:

    sudi2kanlah smbung cerita dr kutu...

    http://www.puankutu.com/2011/07/ksrs-2-kenangan-dulu-dulu.html

    tq.:)

  12. nice sharing.. mmg patut check blk apa yg budak2 tu mkn sblom tu ^^

  13. cikida says:

    nice info..tq share..;)

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors