Monday, March 21, 2011

Tip Pilih Kaca Mata


Ini adalah panduan memilih cermin mata mengikut bentuk muka kita. jom baca..


tambah gambar yg diambil dr pakcik guugle hihi..

1) Bujur sirih - amat bertuah kerana kebanyakan bingkai kaca mata sesuai digayakan selagi saiz bingkai berkenaan tidak terlalu besar daripada wajah.

2) Muka panjang - memiliki dagu dan pipi dengan kelebaran yang sama bererti bingkai perlu menutupi sebanyak mungkin bahagian tengah wajah bagi mengurangkan jarak panjang itu.

3) Muka bulat - pilihlah bingkai berbentuk lebar atau sudut tajam bagi mengurangkan bentuk bulat. Bingkai berbentuk empat segi tepat adalah paling ideal manakala warna gelap seperti hitam atau pastel juga dapat mengurangkan bentuk wajah yang bulat.

4) Muka empat segi - bingkai bentuk melengkung manakala pemegang bingkai perlu terletak sedikit tinggi daripada bahagian pelapis agar rahang tidak terlalu menonjol.

5) Muka bentuk hati - Bingkai nipis atau tanpa rim membantu mengimbangi bahagian bawah wajah. Pilihlah bingkai berbentuk empat segi pada bahagian bawah untuk diseimbangkan dengan bentuk wajah.

14 Responses so far.

  1. Puanbee says:

    oh maknanya betui lah pilihan bee hehe...

  2. saye muke kecik..!! sangat susah nak carik size bingkai.. selalu nyer saye kene tempah atau pakai yang kanak2 punyer yang ade katon2 kat tepi2 tu..!! adoyai.....

  3. muke bersegi...
    tapi pkai crmin mate yg bersegi jugak...
    pelik ek...
    hihii

  4. apik pehe says:

    wahhh..baru apik tau nk pakai kaca mata mane satu..hehe..

  5. saya muka bulat, tapi suka beli kacamata bula..lepas ni try ikut panduan ni.mana tau jadi bergaya tiba2..:)

  6. mama pipie...cik sipot muke bulat..heheheh cik sipot nyer spec lebar+pnjng cikir bhgian glasses tu..so cik sipot x suke yg bulat2 sikit glasses tu..so dh tahu muke bulat cik sipot suke yg pnjng n lebar die cun-cun ajee...hehe :P

  7. wah wah.. mcm2 ye kerenah nk pilih sunglass.. hmm cubalah petua ni. barulah kena dgn muka kita. tp kalau tak ikut pon at least utk tambah pengetahuan kita pon ok kan.. kan..

  8. dee says:

    thank u for the info..bagus2..:)

  9. mizzapple says:

    msh trcri2 jgak spec yg ssuai ngn bntuk muka.




    tq mama pipie 4 info. :)

  10. cika tak sempat baca plak tip ni sebelom beli spect haritu. huhu..tah sesuai tah tidak spec tu ngan cika. tapi takpe lah. dh beli dh pun.hehehe..btw, mklumat yg menarik :)

  11. aa..sbnrnye xtau muke ni jenis yg cm ne..tp suke spec yg rim nipis..huhuu

  12. Cikidong says:

    bagus.... ini la yang saya cari selama ni.. leh buat spek baru pasni.. baru bertambah kacak!

  13. good info...blh jd consultant kecantikan :P

  14. b.E.L.L.e says:

    salam. bagusnyer tips nie..baru plan nak g buat spek..dah bace entry ni taw la bentuk spek mcm mane seswai ngan bentuk muka sayer.. =)

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors