Sunday, October 31, 2010

Tip Eratkan Hubungan Dengan Mertua


1 Hidupkan suasana mesra dan harmoni dengan mertua. Elakkan daripada membantah dan bertegang leher dengan mereka.

2 Hormat dan layanilah mereka seperti ibu bapa sendiri.

3 Sesekali mintalah tip dan nasihat daripada mertua. Dengan ini mereka akan berasa lebih dihargai dan diperlukan.

4 Terimalah mertua seadanya agar anda juga diterima oleh mereka seadanya.

5 Selalulah menghubungi dan bertanya khabar.

6 Apabila berkesempatan, pulanglah ke kampung menjenguknya.Pastikan sepanjang waktu tersebut diluangkan bersama mereka.

7 Cubalah pelajari sesuatu daripada mereka. Jika menantu perempuan, dia boleh meminta ibu mertuanya mengajarnya memasak resipi kegemaran suami.

8 Sentiasalah berdoa agar hubungan dengan mertua sentiasa berada dalam keadaan baik dan dirahmati Allah.

13 Responses so far.

  1. tips yg sangat berguna:)
    jgn lupa singgah blog n vote for me ok! =)

  2. Mardhiah says:

    wah...bermanfaat ni.. kena taw.. ngee...kawen nnt leh guna..=)

  3. sebelum ambik hati anak, kena ambik hati ibunya dulu...huhuhu...

  4. Hariz says:

    Terima kasih atas perkongsian ini.. Semoga bermanfaat :)

  5. nur says:

    wah.. tips baik punye ni
    ALL IN ONE

  6. saspennye nak bertemu bakal mertua. dapat yang yatim kot...

  7. Nurhayati says:

    tips yg menarik. alhamdulillah buat masa ni yati takde masalah ngan mak mertua.

  8. tips yg baik.. semua kena berusaha untuk memenangi hati mertua. sebab mereka adalah keluarga kita juga.



    entri terbaru "Wajarlah Kita Gunakan Air Ambulance"

  9. adda says:

    jom ar kite jadikan panduan, tak kira yg belum or dh kawin.. apa salahnye kan baca utk tambah ilmu pengetahuan.. yati, so far kite ngan mak mertua pon no prob.. alhamdulilla

  10. ieda says:

    yes ! .. setuju sgt2 ..
    tapi akak dah x der MIL .. dah lama meninggal since hubby masih muda .. hubby akak anak yatim piatu huuhuh

  11. admin says:

    Thanks for info n giving me ideas...
    jobsdiamonds.........

  12. adda says:

    semoga sharing ini akan memberikan kite pengetahuan and boleh digunapakai dlm kehidupan kan.. kak ieda, kata org kawen dgn yatim piatu lg senang. tp tak tau la. wallahu a'lam

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Click me

Top Commentor

Make your own

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 160,006 & 160,066 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi slot ad free dari mama pipie :)

About Me

My Photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..

Click me