Thursday, August 19, 2010

Terkenang...

Setelah seminggu kite berpuasa, teringat aku kenangan yg mmg tak boleh aku lupa 3 tahun lepas.. setiap kali puasa setiap kali tu lah aku pasti akan terkenang2 saat tu..

masa ni 3 tahun lepas.. hubby aku memulakan treatment kat HKL.. dia Cuma dpt posa 7 hari je.. bulan posa tahun 2007 tu la aku ulang alik Shah Alam – KL seminggu sekurang2nye 3 hari. Kalau boleh mmg nak hari2 jumpa hubby tp apakan daya.. masa tu aku pun tgh peknenkan syafi (nak masuk 5 bulan). Aku masa tu tgh mabuk2 lagi, so tak larat nak jenguk dia tetiap hari.. masa 1st day hubby duk wad aku gi keje dlm keadaan yg teramat sedih. nak wat satu apa pun tak boleh.. masa tu lah aku merasakan syafi's 1st kick dlm perut. agaknye dia nk ingatkan aku supaya jadi lebih kuat... alhamdulillah terubat hati aku. w/pun hubby takde tp syafi sentiasa teman aku tetiap mlm. selalu gak aku berborak2 dgn syafi masa tu..

Hubby aku kena kanser tahap 3.. huhu.. itulah zaman yg paling perih utk aku.. aku tak cerita kt orang lain.. cuma 2-3 org kawan terdekat je tau.. masa tu tak tau lg pasal blog. Kalau aku tau mmg dh lama aku citer day to day kt blog.. sebab dgn menulis ni mmg boleh release tensen. Betul tak? w/pun takde blog tp aku tulis segala2nye dlm file word doc aje…

Sebenarnye kita org tau ttg sakit tu Cuma 2 bulan je sebelum kita org kawen.. boleh dikatakan dugaan besar sebelum kawen ni.. tp masa tu aku berkeras gak nk teruskan majlis kami. Sebab byk gak urusan yg dh tertangguh disebabkan kita org byk focus kpd hal2 emosi dan perasaan. Lastly, aku paksa gak kita org utk teruskan majlis kawen.. barulah urusan mak andam, baju kawen semua dpt dibereskan. Sampaikan ada yg sengaja bagi diskaun sebab kesiankan kita org. Tp aku tak minta simpati.. dh org tu nak bg diskaun so aku terima je la kan… Dan, akhirnya syukur kpd Allah yg memberi peluang kpd kami mengadakan majlis yg sederhana utk perkahwinan kami ini..

Masa kawen tu, sebenarnye hubby tgh dlm kesakita n. Dia tak boleh berdiri lama2.. mmg aku berdoa sgt2 supaya takde apa yg tak diingin berlaku. Alhamdulillah sgt2 semuanya berjalan lancar. siap ada zapin n kuda kepang lg.. masa tu terlupa sekejap masalah kita org..

Selepas 4 bulan kawen baru kita org pergi semula ke hosp. masa tu doctor dh marah2 dh sebab melambatkan treatment. Dia cerita kan in detail semua nya ttg penyakit tu. dia siap tanya whether kami dh ada anak ke belum. aku pegang perut n cakap aku tgh peknen. doc tu ckp maybe ni lah satu2nya anak kami kesan dr treatment yg akan dibuat.... Masa tu mmg airmata aku bergenang2 je kt mata. Aku tahan supaya tak nanges.. lastly, baru aku dpt terima yg hubby aku ni mmg sakit n perlu wat treatment. Tu yg start posa baru mula chemo.. pastu wat radiation skali. sebelum start chemo pergi sperm bank dulu you (blush..blush..). 


tahun 1st kami kawen kitaorg beraya kt KL jer sebab lepas raya tu hubby dh kena masuk wad semula.

selepas 2 bulan treatment, terpaksa handle kesan dari treatment chemo n radiation tu plak. masa tu hubby mmg kurus sgt. berat turun sampai 20kg.  kesan radiation melecur mcm terbakat n kulit tu disiat2 rupanya. kesian aku tgk.. as time pass by, akhirnya...


lahirlah budak busuk ni? mcm tak percaya je baby yg aku selalu bercerita n mengadu nasib dh ada depan mata.. sebab tu kami namakan dia SYAFI FAKHRIY yg bermaksud PENAWAR KEBANGGAANKU. Insya allah syafi mmg seorg yg kuat sebab dlm perut lg dia dh kuat utk aku..

aku berdoa semoga anak aku yg sorang ni membesar jadi anak yg soleh & beriman. 


semoga dia dpt bantu mama n ayah dia bila kami dh takde lagi. semoga hubby aku pon sentiasa dlm keadaan sihat. aminn..

kpd korang.. thanks ye sudi baca cite aku ni.. doa2kanlah ada rezki utk dpt adik syafi. insya allah..

27 Responses so far.

  1. Aleyn says:

    Kisah u sangat dramatik...i harap u sekeluarga tetap tabah mengharungi dugaan yang mendatang....

  2. k.adda,sayuuu rasa hati baca kisah hidup akk n suami trcinta juge syafi si penawar hati...

    dann...tgk gabo syafi bby tu brtmbh2 sayuu rasa..terus hanie tingatkn ank2 hanie masa kecik2 mcm tu...

  3. aminnnn.sebak je rse bile bce kisah sis.tabahkan hati ok.insyaAllah semoga dimurahkan rezeki Syafi dapat adik dan suami sis sentiasa sihat walafiat.aminnn~

  4. syahdunye kisah ni adda..adda, suami n syafi mmg orang2 yg kuat!!so now hubby dh betul2 sembuh dr penyakitnye lah yek..mesti terubat sume kesakitan bile tgk bby syafi yg sungguh chomey itu ye tak..=)

  5. adda says:

    thanks u ol .. sekadar berkongsi kenangan lama.. tp mmg susah nak lupa.. ingat sampai bila2. alhamdulillah dpt gak harungi dugaan tu dgn baik..

  6. Tabahnya korang ....

    insyaallah segala dugaan itu akan terbalas.

  7. nza says:

    sedihnya kisah hidup adda...camne dgn keadaan kanser hubby adda skrg?
    Apapn kita perlu terima setiap suratan takdir dgn hati yg lapang.....
    comelnya syafi masa tecik...

  8. daisy says:

    selagi ada kudrat
    teruskan usaha untuk cari penawar kanser tu
    terharu dengan ketabahan anda

  9. masyaAllah, besarnya dugaan Allah buat adda & family.
    moga adda terus kuat ye!!!
    dan jgn putus doa, insyaAllah, syafi akn dpt adik.kalo Allah kata "kun faya kun", even doctor ckp xde harapan pun, Allah tetap akn bg adda rezeki tuk ada zuriat lg...

    Salam Ramadhan dr kami :)

  10. Zaidah says:

    semoga mama tabah n kuat menghadapi dugaan ini...

  11. yana penah baca aada tulis ni.. kat sini jugak kot..

    comei syafi baby dulu..eii geram

  12. hajarus says:

    sayunyer hati hajar baca n3 k.adda ni... nak meleleh air mate... anyway semoga akak tabah dalam menempuh dugaan ni k... comeynyer syafi so cute... ;d

  13. adda says:

    thanks ye. minta2 doakan lah. so far rasanya mcm takde masalah kot. insya allah.

    yana, tahun lepas rasanye penah cite gak. every year mesti terkenang2..

    selamat berpuasa utk semua.

    setiap kita ada masalah tersendiri. silap2 masalah u ol lg besar dari masalah ni.. apapun bersabarlah atas apa jua dugaan yg diberi allah..

  14. gewecun says:

    adda..solute kat u tabah sangat2..

    nway semoga u olsss bahagia sentiasa ya

  15. sop says:

    semoga syafi bila besar menjadi org yg beriman

  16. setiap manusia ada masalah mereka yg tersendiri...n sebagai manusia kite perlu tabah mengharungi segalanya...

    semoga kehidupan rumah tangga yg dibina akn kekal n harmonis dan diberkatai oleh ALLAH..

    indah sungguh nama syafi fakhriy..semoga dia menjadi manusia yg berguna pd ibu bapa, agama dan negara...inyaAllah..

  17. adda says:

    amin.. thanks ye semua. really appreciate it

  18. Amyna says:

    tersentuh sayu hati myna baca entry nie.. myna doakan moga apa yang dirancang akan termakbul. Syafi dapat adik. InsyaAllah :)

    p/s: salam kenal dari myna ya adda..

  19. yott says:

    pn empunya belog ni rupanya sorang yg tabah hadapi dugaan..
    sy doakan pn sntiasa bahagia dismping suami dan anak serta dikurnikan cahayamata lagi.aminn.

  20. farysa says:

    farysa doakan yg terbaik ntk family akak
    comel baby tu
    =))))

  21. sedihnya criter u..... abnyak kan doa... insya Allah

  22. diana says:

    semoga awak bahagia..!

  23. ozzy says:

    salam..
    Menarik kisahnya..kalau di izinkan adalah nanti rezekinya tu

  24. 911 says:

    moga terus tabah menempuh hidup.

  25. adda says:

    thanks yer sudi komen n beri kata perangsang. really appreaciate it. amin.. mudah-mudahan doa kalian dimakbulkan. semoga u ol pn sentiasa dlm keadaan sihat dan murah rezki. aminn

  26. adda, rasanya winner aritu, xde yg claim lg laa.. tlg bole?

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors