Tuesday, June 22, 2010

Sungguh Tragis! Anak aku lari dari rumah

Inilah mood aku 2 hari ni.. rasa cam nak gila dah..ni semua gara2 anak aku..budak bertuah syafi tu.. sejak aku balik dari tambun, dia asyik wat perangai ajer.. takleh nak berenggang langsung dgn aku.. kalau gi basuh botol pun kt sinki dia sibuk dah cari aku sambil nangis2.. ee sabar je laa.. nak review ttg gi tambun arituh pn tertangguh..

alkisah, ahad tu aku dh bgtau awal2 yg esoknye yakni hari isnin aku akan gi kerja. syafi diam aje. so, aku ingatkan ok.. nak tau tak apa yg dia buat? start bangun tido, asyik menangis ajer cari aku.. pastu secara diam2 dia buka pintu pagar n berjalan cari aku sampai ke jalan besar.. ada org ternampak dia hampir dilanggar kereta tau!!! last2 ada budak yg keje kat petronas bawak dia ke balai polis..

pada masa yg sama, abah aku n jiran2 dah mula mencari syafi. masa tu sepupu dia yg perasan syafi dah hilang.. kelam kabut semua org cari dia. masa tu abah saja tanak bgtau aku takut aku kalut. last2 dia tanya kt petronas kalau2 ada nampak syafi. pastu budak tu tanya "budak tu pegangn raket kuning ke pakcik?" rupanya dia ada kat balai polis dah masa tu & ada 2 org pegawai polis wanita tolong jaga.. ya allah apa dah jadi dgn anak aku ni?? semua org risau sgt pasal dia.. jiran aku sampai nangis2 takut sesuatu yg buruk berlaku..

aku tak boleh nak bayangkan camne syafi leh jalan sengsorang sampai ke jalan besar tu. jaraknye ada dalam 300 meter gak lah.. macam2 perasaan aku semalam. pulak tu semalam satu hari aku diserang migrain. bila balik rumah tau plak citer ni. and then, syafi plak non stop nangis ajak aku gi jalan. bila pujuk2 semua tak mau langsung!!. dia kata dia nak gi kerja ikut aku.. ee.. hampir hilang gak sabar aku ni.. aku pukul2 tangan dia.. ya allah berilah kesabaran pada aku ni..

last2 bila hubby aku balik kerja barulah dia diam sket.. sebab dia malu kot dgn ayah dia.. pastu aku ingatkan dah ok. hari ni plak buat perangai lagi? menangis2 cari mama.. nasib baik pintu pagar dah kunci dgn mangga...huhuu.. sedih betul rasanya. mati kutu pun ada. ni 1st time syafi buat perangai camni sekali tau. w/pun skrg pintu pagar dah dimangga.. tp kalau ada peluang nak keluar, dia akan cepat2 pergi ke pagar tau.. alamak, macam mana ni? ke anak aku dah kemaruk nak berjalan???

aku nk tgk esok, camne plak keadaannye.. bila duduk2 n fikir dgn tenang, aku bersyukur dgn ujian ini. mungkin ada hikmah disebaliknye.. aku dpt wat beberapa kesimpulan:
1. mungkin syafi boring duk rumah sebab takde kawan nak main. sepupu dia tu perempuan dan dah berumur 4 tahun ++.. dah lain cara mainan diorang.. tak masuk dah kot main dgn budak perempuan..
2. ada sesuatu yg mengganggu fikiran anak aku.. tp aku tau tau lg apa
3. mungkin ke ini masanye aku kena hantar syafi ke nursery.. supaya dia ada ramai kawan utk bermain, dan boleh rasa lebih hepi?
4. adakah anak aku ni spoiled??? manja sgt ke? aku perasan gak setiap kali bawak gi jenjalan mesti dia akan wat hal. tp takdelah sampai seteruk ni..
5. "ada gangguan makhluk halus ikut dari tambun" bak kata opismate aku.. yg ni aku tak tau sejauh mana kebenarannya..
6. segala kemungkinan pn ada sebenarnye. tp aku dah penat dah nak fikir. harap2 anak aku ok la lepas ni..

sgt sedey ok.. tah ler..rasa nak marah pon ada. tp tk tau nak marah pasal apa? huhuu... ada suggestion tak korang???

ttg contest tu kalau ada masa aku terjah ye. sori ye takde masa nak buat.. tgh serabut ni

23 Responses so far.

  1. huhu..cian nye..like my sis la..ank die 2 thn..asyk nk dukung dan tido pon dlm buaian lg..sian ank buah len yg blm sethn..huhu..tp kn kak..try ka sume2..mne la tau kn

  2. Ya Allah, kak..pandainye syafi..!!cemane la die bleh tergerak nk wat camtu skali? mungkin syafi nak lebih perhatian kot...mungkin je la..akak pun jgn pk byk2 sgt..krg migrain lagi, lagi susah..ksian pulak kat syafi nnt...semoga yg baik2 aje utk akak n famili..

  3. Ya ALya says:

    bahaya kan....nasib la tak de apa2 yg jadi,allah selamatkan lagi syafi tu.....

    maybe dia nak perhatian dr akak,macam anak ya 2 mggu ya cuti sekolah still ada kt umah,tapi bila g sekolah balik,dok asyik cari2 je....memang suka wt perangai...

    nak berjaga2 gak ni n lg 1 tentang gangguan tu akak try la g mana2 jumpa ustaz,maybe dia ternampak sesuatu@mendengar arahan dr suara yg lain...

    sebab anak ya pernah terjadi,sara cakap sorang2 n slalu suh benda tu keluar dr bilik,sara cakap tu budak,mata dia merah...tu yg terus bawa berubat...

  4. hajarus says:

    Ya Allah mujur la syafi x ape2... bahaya tu kak...hajar doakan moga2 syafi xla nangis2 lagi pasni... budak2 ni kadang kita memang xleh nak agak camne dier leh jadi camtu kan kak...

  5. uish. bahaya nye!
    apsal x kunci pintu umah?
    nsb bek x kena culik.
    ish3

  6. adda says:

    huhu.. insya allah akan slowly try apa jua solution. pintu pagar tu mmg dah selak.. biasanya dia tak penah wat camni.. isy.. teruk betul.. nak tgk hari ni dia ok ke idak.. hopefully ok la

  7. nza says:

    nasib baik syafi xpe2...trperanjat gak baca n3 nie. serius gak tu...
    mayb syafi rasa kehilangan n cuba nk tunjukkn ketidak puasan hati dia tu....sabar ye, mayb memakan sedikit masa utk pulihkan perasaan memberontak dia tu...

  8. masya Allah..biar btl adda...ish cuaknya baca..syukurla ade yg baik ati anta balai polis..kalu kena org jaaht kena kidnap camne..precautious..kunci gate ok..ish ngeri dgr..

    maybe kurang masa main2 ngn shafiy kot..cuba luangkan byk sket masa..dia boring tu..xpun bg adik:D

  9. LYaFRINA says:

    YA ALLAH ADDA..
    BAHAYANYA.. BIMBANG LAK BILA PIKIRKANNYA.. ALHAMDULILLAH SELAMAT SEGALANYA...

    MYBE SYAFI BORING XDE KAWAN N DIA PERLUKAN PERHATIAN KOT. XPELA ADDA, SEMUA Y BLAKU ADA RAHMATNYA.. ADA SESUATU Y INGIN TUHAN TUNJUKKAN..

  10. Zaidah says:

    macam mana bleh jadik macam tu... mungkin syafi nakkan perhatian daripada mamanyer...

  11. mm terkedu lepas baca entri ni. Tatau nk ckp apa tapi aku doakan yg baik2 utk adda sekeluarga. Maybe syafi sonok sgt spend time dgn mama nye kt tambun & rasa x leh pisah pulak lepas tu... ntahla... hope adda tabah... selalu mengadu padaNye... insyaAllah moga dipermudahkan...

  12. Ya Allah..menakutkan..alhamdulillah syafi selamat..

    cuba la usaha bg syafi minum air yang ustaz wat dulu ke..mungkin juga syafi boring tu..dia nak perhatian lebih..kena bg syafi adik ni..

    doa selalu ye..cari ayat yang utk suh anak dgr cakap kita tu..

  13. adda says:

    thanks u ol. ada betul gak ckp korang. rasanye dia sgt hepi masa bercuti arituh. pastu dia nak tetiap hari hepi camtu. bila sampai umah, dah boring.. kalau ikut spend time dgn dia selama ni mmg everytime balik keje sampai syafi tido mmg layan dia ajer.. tu yg terfikir, agaknye terlebih manja ke dia ni???

    suziey, gae dah kunci dgn mangga besar dah. baru lega..

    hmm.. ke dah nak kena kasi adik kt syafi?

    anyway, thanks for all ur doa.. lega sket perasaan ni bila dh dpt luahkan

  14. ~farah~ says:

    sedihnya bc...takut gakkan anak kecik ni mn reti lagi...nasib baik tak jadi ape2 kat kuar :)

  15. ala...kesiannnyer adda stress yer...syafi tue mungkin seronok nak jalan2...selalu dapat jalan, skang nie adda sibok tak dapat bawak dia jalan selalu kot...

    sabar lar adda...anak memang macam tue, banyak ragamnyer, kalau syafi nekad sampai macam tue agak parah jugak...risau gak kalau adda kerja pon tak senang hati kan??...

    kena fikir cara2 nak solvekan benda nie..hantar nursery belom tentu boleh selesai...lebih baik lagi keluarga sendiri yang jaga.....

  16. ya Allah... terkejut baca kisah ni Adda. Mujurlah tak berlaku kemungkinan buruk kat syafi. nauzubillahminzalik... alhamdulillah keselamatan syafi terpelihara. mujurlah jumpa org yang baik hati.

    adda mungkin da sampai masa kena hantar syafi ke taska atau tadika. bolehlah dia berkwn. anak saya pn sama dgn je dgn syafi. nmpk pintu bukak mencicit ke pintu ajak keluar. ada sekali tu jam 12 tgh malam dok bimbit handbag saya ajak nak masuk car! adu la...

    moga adda temui penyelesaian tentang syafi ni. saya yg baca pn risau2

  17. farysa says:

    maybe hantar syafi ke nursery biar ade kwn
    klo sme jgk bwk jmpe dktr

  18. adda says:

    hmm.. semalam sedikit sebanyak terjawab gak persoalan ttg perlakuan syafi yg pelik ni. insya allah nanti saya update dlm post terkini.. thanks ye uol..

  19. syafi, jgn buat mama risau ye..

  20. RaMa2UnGU says:

    banyakkan sbr je kak..n maybe leh try talk ngan dia mn tau ada sth yg dia takutkan ke ape ke kn..

  21. kakyong says:

    anak2 umur mcm ni memang tak betah dok lama2 di rumah.. tau nak ajak jalan jer...
    anak2 kakyong pun kalo pintu pagar tak bermangga, memang kejap jer depa hilang.. mujur ade jiran nampak..
    la ni pintu grill pun kena mangga.. kunci rumah siap kena sorok.. sbb si abng & kakak dah pandai buka kunci...

    bykkan bersabar.. kalo kena cara pujuk, mahu lah nanti..

  22. adda says:

    thanks ayu n kakyong. mmg kena jadikan iktibar n pengajaran huhu

  23. nini says:

    Ya Allah scary betul entry ni..nak cari next entry pulak

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors