Friday, May 28, 2010

Tips mengenalpasti H1N1


gambar credit to google

Semalam ada seorang doktor (kalau tak silap nama dia Dr. Asmawati) didatangkan ke opis aku utk memberi taklimat ttg H1N1. dia kata skrg ni masih lom ada lagi gelombang ke-2.. harap2 jangan le ada gelombang ke-2. sebab kalau ada gelombang ke-2 maksudnya virus tu dah semakin mutation dan akan bertambah teruk lagi dr skrg..

aku tak mik pot sgt ttg mende lain. tp aku titik beratkan perbezaan antara H1N1 dan common cold. ok, refer kat bawah yek:

H1N1: Demam yg datang adalah secara tiba2..
Common Cold: Biasanya bermula dgn selsema dulu kan, pastu demam.. etc

H1N1: Demam disebabkan H1N1 adalah amat tinggi melebihhi 38C
Common Cold: Demam lebih kurang 38C dan ke bawah ajer

H1N1: badan sakit, sendi sakit2 sampai nak bangun pon tak larat
Common Cold:masih boleh wat keje lagi.. bleh bergerak2 lagi..

H1N1: selsema takde hingus yg meleleh2
Common Cold: hingus meleleh2 n nonstop

H1N1: Sakit tekak yg teramat
Common Cold: biasanya takde sakit tekak.

jika ada tanda2 sesak nafas, maka itu adalah indication utk hospital warded kan org berkenaan. dan rawatan intensif akan dilakukan (macam kawan aku tu laaa)

so, kepada kengkawan semua, jika kite menghidap demam marilah kita pantau tanda2 di atas. kalau demam tak kebah2 dalam masa 2 hari cepat2 jumpa doc.. sebab kalau disahkan ada H1N1 tamiflu hanya akan berkesan jika dirawat dgn lebih awal..

8 Responses so far.

  1. asfz lily says:

    thanks 4 da info :)

    http://asfzlily.blogspot.com

  2. jaya jr says:

    ok,info yg ringkas dan pantas dibaca..
    huhu

  3. trimas.. info yang bagus :-)
    H1N1.. camner nak ilang, dah x der sape nak bagi hilang.. hahaha

  4. aril says:

    info yang bagus utk dikongsi bersama :-)

  5. KASIH says:

    terima kasih..sudi kongsi pengetahuan..

  6. sis..thanks atas info:)
    boleh bjaga2..
    adli dia punya anak saudara meninggal sebab h1n1 y 1st dlu..

    thanks akak:)

  7. nza says:

    thanzzz 4 sharing...

  8. adda says:

    harap2 boleh digunakan bersama info ini. mmg saje wat ringkas.. supaya point senang nak digest..

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors