Thursday, October 1, 2009

Nak tanye sket

Kawan2 sumer, aku ada satu pertanyaan.. maybe kelihatan bodoh.. anak dh setahun 7 bulan baru nk tanya.. sebenarnyer aku nak tau ttg taik telinga.. hehe..

perlu tak kite korek taik telinga anak kite? aku penah terbaca yg x perlu.. nanti taik telinga akan kuar sendiri.. betul ker??so, aku x penah lah korek telinga syafi tuh.. aku cuma bersihkan yg kt kelopak telinga tu jer.. tp aku kekadang geram tgk taik telinga yg ada kt area lubang telinga nih.. rasa gatal jer tgn aku nih.. untuk pengetahuan, taik telinga syafi jenis yg kering tu. aku takut nanti kalau guna cotton bud takut taik tu makin ke dalam.. huhuu.. so, pendam jer perasaan tuh..

sila share yek pengalaman korang. plzz.. tenkiu

11 Responses so far.

  1. KesahKu says:

    adda...
    kita senasib la..
    anak jenis taik telinga kering..
    aku kadang2 kalo dah geram, korek pakai pengorek besi khas tu..
    doc suh bubuh baby oil aje bior lembut n akan kuar sendrik..
    aku tumpang kongsi nak tau gak ek...

  2. zieha says:

    uihhh..baby ada taik telinga kering ye..baru tau..
    sebenarnya leh korek,cuma jgn korek dlm2 sgt,sbb telinga budak halus lagi,korek je kat sekitar lubang tu..
    org tua2 ckp, jgn korek dlm sgt dibimbangi telinga baby leh kurang pendengaran nnti..

  3. farah korek telinga syeefa kat luar kwsn je, kt tepi2 lubang telinga tu kalo kotor bersih2 dgn cotton but dan baby oil...
    tak berani nak korek dlm2...hihi.

  4. erkk taik tinge eh..mmm..kita pn xpnh korek..kita serahkan pd mak kita jek..ekeke:D

  5. tak penah plak korek tinga dalam2.. takat luar2 tu adalah... bersihkan kotoran yg ada kat tepi2 lubang telinga tu.. sapu skek ngan minyak, pastu guna cotton bud utk bersihkan kotoran2 degil kat tinga dia.. :D

  6. lily korek taik telinga Qis pon yg kat kawasan luar jer...korek ngan cara yg halus mulus...heheheh...x brani nk korek dlm2 nie..biasa yg kat tepi2 tu pon sapu ngan baby oil pastu guna cotton bud bg bersih...

  7. Rozita says:

    aku x penah korek pun since anak aku geli masa memula aku nak korek dulu..skrg dah 2thn setengah pun..pendengaran dia cam ok je aku rasa...tp selalu cuma aku bersihkan sekeliling lubang dan cuping je..

  8. adda says:

    thanks u ols.. nampaknyer kebanyakan kite pn cuma bersihkan kt luar ajer yek.. nanti nk cuba bersihkan kt area lubang tu bahagian luasr2 je laa.. kalau guna baby oil lagi senang yek? taik telingan budak mmg kering ker?

    yanti ok jer jom share info sama2

  9. nza says:

    rsnya xprlu korek la adda cz kalu yg jenis kering lg ckit cz keras. Biarkn ia kluar sndiri...

  10. adda says:

    ye ke kak nza.. tu la x tau rasanye ada taik tinga kering n.. sebab saya punye yg basah tuh

  11. anin says:

    sbnrnya kalau ikut doc.. yg dewasa cm kita ni pun tk elok korek tinge.lagi2 guna pengorek besi tuh.. sbb ia boleh melukakan..kalau guna cotton bud pun just area cuping aje dibenarkan..sebab cotton bud ni boleh menyebabkan taik tinge makin dalam or ada kapas dia sikit tertinggal kt lubang tinge tp kt tk nampak..

    selalunya syahmi nye taik tinge terkelua sendiri..seda2 je ade kt tepi tinge

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors