Monday, January 12, 2009

Update on Syafi's Health

Sekarang nih, putih2 kat mulut syafi dah berkurangan.. alhamdulillah dia pun dah mula nak makan balik.. mmg rasa sgt badan dia makin panjang.. dah x brape tembam.. kat tengkuk n montot dia plak naik ruam.. kena selalu letak cream candida b tuh.. nampak ada improvement.. maybe 2-3 hari akan baik ler anak aku tuh.. insya allah .. dah 2 hari syafi tidur lena betul esp time malam.. dia cuma bangun utk minum susu.. ubat antibiotik dia pun aku masukkan sket2 dalam mulut dia time dia tidur.. ok jer..

TAPI, tetapi.. ada masalah lain plak.. syafi kena diarhea lagi.. alamak, kesian betul.. aku trus tukar susu ke kpd lactose free.. hopefully akan ada improvement.. mula kena diarhea sabtu pagi dalam kul 3pagi.. aku terdengar prrooooottt!!!.. alamak, sure ada yak nih. check2 mmg betul.. kali nih dia mmg bebetul berak air saje.. syahir kata cam bau ubat dia jer yg keluar.. so, itulah keje aku 3 hari nih.. dgr bunyi jer trus bwk dia gi toilet.. disebabkan dia berak air jer, so mende tu cepat terbocor sampai keluar dari pampers dia.. bila aku baca slip dlm ubat mycostatin dia tuh kata kalau overdosage boleh sebabkan upset stomach.. masalahnyer kitaorg bagi ikut aturan yg betul.. cuma kekadang jer timing ada lari sket.. takkan sebab tu kot!!!

4 Responses so far.

  1. emm aniq pernah kena camtu dekat seminggu gak.. masa tu aku bagi dia isomil.. n tak lama lepas tu alhamduillah ok.. syafi nak berjalan kot dia nak ringankan badan.. apapun mudahan syafi cepat sembuh.. kalau anak sakit nie memang kita susah hati...
    masa aniq sebelum setaun dulu lagi la sampai admit kat spital.. macam2 dugaan...

  2. Noy says:

    adda,some antibiotics can cause diarrhea..for me, if i take zinacef,i get diarrhea all week..Kalau noy,i'll check dlm BNF(British National Formulary) for side effects..some effects maube rare but perhaps we are amongst those rare people..best way is meet ur practioner..takut syafi dehydrated..

  3. adda says:

    thanks idah n noy for sharing ur experience.. nih yg bestnyer ada kengkawan blog nih..

    dah 2 hari tukar susu lactose free.. alhamdulillah tadi baru call bibik kakak aku dia kata syafi berak sekali ajer.. hopefully dia ok.. pagi tadi dia still berak cair lagi..

    idah, aniq kene admit sebab diarhea gak ker? mmg aku susah hati nih selagi dia x sihat2 lagi.

    noy, tima kasih for the info.. i'll take note on that..

  4. eheheh admit sebab lain.. tapi sebab diarhea ulang alik klinik dekat 2 minggu.. pastu doc cadangkan bagi isomil sampai dia ok.. eheh last2 sampai sekarang tak tukar2.. nak tukar dia tak mau.. bila rasa lain dia jerit susu!!!

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors