Saturday, October 25, 2008

Syafi sakit

Semalam bawak syafi gi doktor.. sekali dapat 6 ubat laa.. byk betul.. aku nak ingat kan pun susah.. semalam syafi bukan batuk, selsema, demam jer.. petang semalam masa on the way ke klinik aku perasan mata dia ada byk taik mata sebelah mata kiri.. alamak.. kena sakit mata lagi ker.. bila dah jumpa doktor, confirm! budak ni kena conjuctivitis lagi.. suara syafi pun dah jadi rock haha..

so, semalam dapat ubat:
1. utk sakit mata (gel)
2. ubat demam
3. ubat titis dalam hidung
4. ubat utk kahak
5. ubat batuk merangkap ubat selsema (ubat ni syahir x kasi bagi sebab bila baca keterangan dalam kotak ubat tuh, dia cakap not for children under 1 year old.. so kitaorg saspen nak kasik)
6. antibiotik (tekak dia dah merah, so kena kasi antibiotik)

hopefully syafi cepat sihat.. nasib baik dia yg jenis suka makan ubat.. siap hisap2 lagi syringe tu.. cuma yg letih sket bila nak letak ubat mata, ubat titis hidung.. kena bergusti baru dapat.. ubat mata aku letak time dia tidur.. senang citer.. tadi opis mate aku dah ajar cara beri ubat kat baby, iaitu dgn style mengepit dia celah paha kite.. bagus gak style tuh. kalau rajin nanti aku praktis hehe..

anyway, malam tadi nampak ok sket, walaupun hingus dia still byk, tapi dia leh la tidur.. w/pun dia bangun beberapa kali n merengek, tapi dia muntah cuma 2 kali ajer.. better compared to yesterday.. batuk dia kira makin teruk jugak tp kurang muntah..

anyway, sebarang aktiviti aku weekend nih kena tgk syafi dulu.. kalau dia dah ok sket leh laa aku gi shopping or open house.. kalau syafi masih x ok .. duk umah je laa..

semalam timbang berat syafi 9.05kg tinggi 73cm..

3 Responses so far.

  1. rozita says:

    adak, untuk pengetahuan ko..antibiotik pun not for baby under 1yr.. aku tau ni pun sbb anak aku kan selalu sakit sebelum 1yr..

  2. yup betul ikutkan antibiotik pun tak elok untuk baby under 1 year tapi biasanya kalau baby dah effection tekak ke apa nak tak nak doc kena bagi untuk kurangkan effection tu... tapi seboleh-bolehnya elakkan lompat-lompat doc nie.. sebab setaip doc akan bagi antibiotik berbeza...
    Memang kekadang doc ada bagi yang desp. ubat budak under 1 year tak boleh tetapi kekadang doc nie dia tgk keserasian or tengok baby kita camne.. sebab tu dia bagi..kekadang pergi pada ped sendiri dia bagi ubat untuk 1 taun ke atas tapi dia akan bagi dos yang kurang.. ikut umur...

  3. adda says:

    tq for the advises.. tu laa..aku pun cuak gak nak kasi anak aku anibiotik.. tapi dah difikir2 aku kasi gak.. terpaksa..

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors